Batterielektrisk drift av oppdrettsfartøy

Torsdag 26.09.19 holdt vi et seminar med tittelen «Batterielektrisk drift av oppdrettsfartøy». Seminaret ble holdt på Huset i Havet og det var representanter fra 12 ulike oppdrettsselskaper. Her var det trivelige folk og god stemning.

Ren batterielektrisk drift på oppdrettsbåter nytt, og vi har forståelse for at det er flere som er skeptiske til denne type båter. Det er litt som når de første el-bilene kom. Skepsisen er knyttet til rekkevidden, hvor langt kan båten gå på batteri før ladding og hvor mye arbeid kan man utføre.

Vi er så heldig at vår batterielektriske båt, GMV Zero, har fungert som testbåt hos Trollvika drift i ett år. Søren Balteskard og Alexander Boiko kunne fortelle at båten hadde fungert utmerket, nesten bedre enn de hadde forventet. De fremhevet hvor behagelig det var å jobbe i rolige omgivelser og ingen sjenerende forurensning. Dette gjør også at fisken blir mindre stresset.

ENOVA fortalte om hvilke støtteordninger man kan få, og to av våre leverandører, Carvus Energy og Danfoss fortalte litt om sine produkter. Vi samarbeidet tett med UiT Narvik med blant annet Bjarte Hoff under utviklingen av GMV Zero, og han informerte om ladeteknologi. Anders Breines og Sindre Breines presenterte potensialet for elektrifisering av havbruksflåten generelt, i tillegg til at det ble gitt en presentasjon av GMV Zero.

Til slutt ble det omvisning og tur med GMV Zero, og vi håper at alle fikk kjenne på hvor fint det er om bord med de kvalitetene som en batterielektrisk båt har. Vi håper også at flere fikk forståelsen av hvor langt man er kommet i utviklingen av batteriene, noe som gjør det mulig å drifte miljøvennlig like godt som med motor.

 

Ta gjerne kontakt med oss for mere informasjon!