Bnr 158 – Pelikan 2

Pelikan 2 er verdens første elektriske miljøbåt av sitt slag, og Oslo får derfor nå en av de mest miljøvennlige båtene i verden. Båten er spesialdesignet for effektiv oppsamling av flytende søppel, uten å forurense selv.

Pelikan 2 er 12 meter lang og 7,5 meter bred.

Den plukker effektivt søppel ved hjelp av en hydraulistisk opptakskurv foran (i baugen). Videre har den to kraner; en dekkskran med gripefunksjon på den ene siden, samt en dekkskran for å løfte tyngre gjengstander på den andre.
Båten vil drives av to elektriske fremdriftsmotorer og fire elektriske sidepropeller som sørger for at den enkelte kan manøvrere langs kaiene og plukke søppel i strandsonen og i vanskelige tilgjengelige områder.

550kw batterier sørger for at båten kan være i fullt arbeidsmodus i 4-5 timer. Ladetiden på batteriene er 2 timer. I tillegg har båten solcellepaneler som bidrar med strøm til navigasjonsinstrumenteringen om bord.

Båten innredes med PC-bord, sitteplass til 2 personer i tillegg til fører. Videre er det et teknisk rom i tilknytning til rorhus med blant annet eget toalett og lagerrom. Det tekniske rommet har egen inngang fra dekk.

Utrustning

Batterikapasitet 554 kWh (nominell), 415 kWh (ved 75% DoD)
Ferskvann 500 liter (for spyling 2000 liter)
Manøversystem Manøversystem med dynamisk posisjonering fra Undheim.
Propell 2 stk. Helseth fast justerbare propeller med vannkjølt hylse
Sidepropell 4 stk. Sleipner SAC700/412-C-4-V, elektrisk drevet sidepropell 42 kW monteres forut og akterut i begge skrog
Dekkskran Type Palfinger stasjonær hybrid, PK23500 (M) (23, tm), rekkevidde 16,5m (E teleskop)

Type Palfinger stasjonær marine kran PK8501 M (7,4 tm), rekkevidde 7,6m (A teleskop) og radiostyring

Felles radiostyring via RC400  fjernkontroll

Navigasjonsarbeid  NavigasjonsarbeidLarsen Elcom AS
Elektroarbeid  Acel
Innredningsarbeid Maritime Innredning Nord
Møbler Maritime Innredning Nord