Nyheter


Vellykket prøvetur med den nye miljøbåten til Oslo Havn


22. juni 2021


Den nye arbeidsbåten skal holde havna ren, og er spesialdesignet for effektiv oppsamling av flytende søppel. Oslo får nå den mest miljøvennlige havnebåtene i verden.  

Oslo er heldige som har en ren fjord til glede for mange. Den nye elektriske båten skal bidra til å holde havna ren og fri for søppel, uten selv å forurense luften. Indre Oslofjord er en av landets mest brukte rekreasjonsområder, og viktig for byens friluftsliv. Båten vil også sørge for en sikker farled for alle skip og småbåter som ferdes i fjorden, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen som er stolt av å kunne gi Oslo en utslippsfri havnebåt i miljøhovedstadsåret.

Fjerner mange tonn søppel og kutter utslipp

Den nye miljøbåten erstatter Oslo Havns gamle miljøbåt «Pelikan» som i løpet av 30 års drift har plukket opp omlag 1500 tonn (1,5 millioner kg) søppel og drivgods fra havna (Pelikan plukket ca. 50 tonn i året i 30 år).

Batteridrift og solceller

Miljøbåten blir 12 meter lang og 7,5 meter bred og bygges i aluminium. Hydraulisk opptakskurv foran (i baugen) vil effektivt kunne plukke søppel fra sjøen. Båten får to kraner. En dekkskran med gripefunksjon på den ene siden samt en dekkskran for å løfte tyngre gjenstander på den andre siden. Båten vil drives av to elektriske fremdriftsmotorer og fire elektriske sidepropeller som sørger for at den enkelt kan manøvrere langs kaiene og plukke søppel i strandsonen og i vanskelige tilgjengelige områder. 

Summen av effektive opptaksfunksjoner og gode manøvreringsegenskaper gjør den nye båten mer effektiv enn det gamle. 

550kw batterier sørger for at båten kan være i fullt arbeidsmodus i 4-5 timer. Det vil ta to timer å lade batteriene.  I tillegg har også fartøyet solcellepaneler som bidrar med strøm til navigasjonsinstrumenteringen om bord.

Kontakt

Astafjordveien 566
9446 Grovfjord

Telefon: 770 89 600
Mobil: 930 59 831
Orgnr.: 988 041 505